• Op zondag 10 juli jl. bereikte ons het trieste nieuws dat geheel onverwacht clubicoon en erelid Jan Visch op 76 jarige leeftijd is overleden. Jan was sinds 16 mei 1967 lid en heeft in die 55 jaar zeer grote verdiensten voor de SVDU gehad. Jan was altijd zeer geïnteresseerd in zijn medemens en droeg de SVDU een meer dan warm hart toe. Wij herdenken Jan in een in memoriam.

  Jan was de SVDU,  de SVDU was Jan!”
  Met die woorden begon erevoorzitter Arie Scheen zijn speech op de drukbezochte uitvaart van Jan.
  Meer dan 55 jaar is Jan lid geweest van de SVDU. Vele activiteiten heeft hij bezocht en nog veel meer heeft hij er (mede) georganiseerd.

  Scheidsrechter, training en gezelligheid
  Jan was jong begonnen als scheidsrechter en natuurlijk sluit je je dan aan bij een scheidsrechtersvereniging. Jan was een goede scheidsrechter en hield ook in het veld van een dolletje en was als bijna vanzelfsprekend ook daar niet op zijn mondje gevallen. Uiteindelijk heeft Jan de top van het amateurvoetbal gehaald en degradeerde hij een keer of zoals Jan dat zelf noemde ‘promoveerde hij eens omlaag’ dan bleef hij ook een niveautje lager plezier maken. In zijn jongere jaren liep Jan meestal voorop bij de trainingen, iets wat de laatste jaren wel anders was. Maar ach, dat is ook logisch als je ouder wordt.
  Het was grote klasse dat Jan er maar mooi elke donderdagavond was en op zijn eigen manier, met zijn eigen vaste groepje, zijn rondjes liep of gewoon lekker ging wandelen in het bos of op de baan.
  Was de officiële training afgelopen, dan deed Jan met zijn groepje een rondje in het bos. En na afloop gezellig ‘ouwehoeren’ en een biertje drinken aan de “Herman Servaas-bar”. Natuurlijk hoorde daar ook een hapje bij. Jan had altijd een speciale bestelling – op een briefje – voor de keuken. Klopte het niet, dan kwam Jan naar de bar om dat even duidelijk te maken. Een paar patatjes en een balletje erbij en het euvel was weer opgelost. En natuurlijk was er ook gewoon wel eens wat om op z’n Utrechts over te mopperen. Patatjes waren te groot of te klein, sausjes waren niet goed of de bakjes voor de saus waren te klein, heerlijk…

  “Hoogste tijd!”
  Toen Jan zelf wat minder actief mee ging trainen werd hij één van de assistent-trainers van Henny v.d. Schilden. Jan Winkelman deed de warming-up en Jan zelf zette dan vaak een circuittraining uit. Befaamd is de brul van Jan op de donderdagavond om de trainingsgroep in beweging te krijgen zich te gaan omkleden. Klokslag 20.10 uur, “hoogste tijd!!!”, we zullen hem helaas gaan missen.

  Activiteiten, activiteiten…
  Eén van de grootste verdiensten van Jan was wel de Toto-lotto. Wat heeft Jan samen met Henk van Straten en Bob Haagman in de tijd van de Toto-lotto veel geld opgehaald voor de SVDU. Geld waarmee de vereniging mooie dingen heeft kunnen doen, denk hierbij onder andere aan de aanschaf van nieuw meubilair voor in het Paviljoen.

  Maar daar bleef het niet bij. Jan hield van gezelligheid en samen met zijn vrouw Clasien zette hij zich  in voor meer ontspanning binnen de vereniging. Klaverjasavonden werden georganiseerd en niet te vergeten het mede organiseren van het Han van der Bor voetbaltoernooi. Er was wel wat bijzonders met dit toernooi. Hier was namelijk niet het voetballen het hoogtepunt van de avond maar ‘zijn’ loterij na het voetballen. De loterij was zo knotsgek dat er wel 12 mensen tegelijk een prijs konden ophalen. Altijd grote hilariteit. Voor een loterij waar veel prijzen gewonnen konden worden, had je natuurlijk wel veel prijsjes nodig. Samen met Clasien struinde hij vele markten af, om uiteindelijk na veel onderhandelen toch thuis te komen met wat hij wilde hebben. Kostten bijvoorbeeld 10 stripboeken bij het begin van de dag nog € 10,-. Aan het einde van markt zat de verkoper nog steeds met die boeken en deed Jan een bod en had hij het hele spul voor maar € 3,-. Ook dat was een sport voor Jan, zoveel mogelijk spullen voor zo weinig mogelijk geld.

  Zoals de meeste SVDU’ers wel weten is Jan er na de corona mee gestopt. Uit de kast in de gang kan nog steeds van de voorraad gepakt worden als er gezocht wordt naar een prijsje.

  Laten we nog maar eens een paar activiteiten noemen waar Jan vele uren in heeft gestopt om deze mede te organiseren. De Eieravonden, de Wildavonden, bingoavonden en zelfs nog een keer bloemschikken voor de dames. Activiteiten welke in de jaren 80 en 90 echt goed bezocht werden.

  Jan ging natuurlijk niet alleen naar Duitsland voor loterijprijsjes maar kocht er ook drank in. Veel goedkoper voor de SVDU. En als je er dan toch bent, dan gelijk ook maar een lekkere schnitzel eten. Was je toch lekker een dag onder de pannen.

  Wat dat betreft waren de Bundesligabezoekjes die we de afgelopen jaren geregeld met de SVDU konden maken helemaal in het straatje van Jan. Dan hoefde hij zelf niets te organiseren, mocht  lekker in de bus gaan zitten en meedoen. Gezellig met een volle bus SVDU’ers en wat aanhang naar een Weihnachtsmarkt in Dortmund, Essen of Köln, potje voetbal kijken, biertje, schnitzel, Bratwurst en andere lekkernij eten en drinken en natuurlijk op de terugweg met de hele groep een 3-gangendiner weghappen. Wat heeft Jan er later nog meer van genoten toen ook zijn kleinzoon Twan mee mocht. Een trip die we graag nog een keer met je gemaakt hadden.

  Bestuur en commissie
  De grote interesse van Jan in het wel en wee van de SVDU zorgde ervoor dat hij niet alleen ruim 25 jaar in het bestuur heeft gezeten, maar ook diverse andere functies uitvoerde. Zoals al eerder vermeld de Toto-lotto commissie en commissie Ontspanning, maar ook de commissie Paviljoen, de commissie Training en Voetbal en mede organisator van het 90-jarig jubileum van de SVDU.
  Jarenlang verzorgde Jan de barlijsten. Geen eenvoudige klus, omdat barmedewerkers nu eenmaal moeilijk te vinden zijn. Maar het lukte Jan steeds om de barbezetting rond te krijgen.
  Als mensen van de Belastingdienst met pensioen gingen en bij de SVDU hun afscheidsfeest gaven, dan werd dit verzorgd door Jan. Maar ook de Trackmeetings van de atletiek en de sportdagen van diverse scholen, daar draaide Jan zijn hand niet voor om.

  Lief & leed
  O zo belangrijk, maar vaak vergeten, aandacht voor je medemens. Jan had de taak op zich genomen om bij lief & leed vanuit de SVDU aandacht aan het moment te besteden. Geboorte, verhuizing, ziekte, overlijden… Het was Jan, soms ook samen met Clasien, die een bezoekje bracht, een kaartje stuurde, een cadeautje kocht of een bloemetje regelde. Jan was het ‘lief & leed’ geweten van de club en vaak op de hoogte als er ergens in het privéleven wat gaande was.

  SBS-V
  Jan was ook lid van de SBS-V. Dat was een groepje mannen die voor de SVDU gezellige activiteiten organiseerden. Het was de afkorting van de achternamen Schilden-Bruin-Schouten-Visch.
  Activiteiten die zoal georganiseerd werden waren: een auto-puzzeltocht (foto oriëntatierit), oliebollen bakken, Paasloop. Maar ook de echt legendarische clubavonden als o.a. de Caribbean avond waarbij het hele paviljoen in tropische sferen was gebracht incl. buffet en Limbo dansers, Back to the Sixties met de band Drifting Five, het Smartlappen Festival, Diverse PlayBack shows met de mooiste creaties en verrassende optredens.

  Tijdens de Sint Nicolaasavond was er altijd een extra item, meestal opgenomen met toen nog video. Zo kwamen er diverse items in voor: de dubbelrol van Henny v.d. Schilden die door de Sint werd toegesproken op zijn EHBO cursusavond (Henny was de Sint en hij sprak zo gezegd ‘live’ met Henny die opgenomen op video op EHBO cursus zat), de opname in de Kapsalon bij Esther Scheen en de interviews met Wijdbeens en Prins Bernard.

  Erelid SVDU
  Het bovenstaande is een opsomming van activiteiten waar Jan (mede) een grote rol in had en waar hij zich met heel veel tijd en energie voor heeft ingezet. Al deze inspanningen zorgden er natuurlijk voor dat Jan eerst tot Lid van Verdienste en in 2004 tot Erelid van de SVDU werd benoemd!
  Ook de KNVB en C.O.V.S. hebben Jan geëerd met diverse onderscheidingen.

  Jan bedankt!
  Wat een opsomming van activiteiten waar Jan zich door de jaren heen zoal mee heeft beziggehouden. De lijst is zeker niet compleet, maar het geeft goed weer hoe betrokken Jan is geweest.
  Wij verliezen in Jan niet alleen een groot SVDU’er, maar bovenal een heel fijn mens. Jan, namens de club ontzettend bedankt voor alles wat je voor de SVDU, jouw SVDU, betekend hebt!
  Namens alle SVDU’ers wensen wij Clasien, Wendy en Dick, Erik en Ingrid, kleinkinderen, familie en vrienden, heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

  Bestuur SVDU