• In memoriam Herman Servaas

  Herman Servaas

  Op vrijdag 25 juni jl. bereikte ons het trieste nieuws dat ons flamboyante erelid Herman Servaas na een moedig gedragen ziekbed op 89 jarige leeftijd is overleden. Herman was lid sinds 1 juni 1965 en heeft in die 56 jaar grote verdiensten voor de SVDU gehad.

  Herman was een echte levensgenieter die er graag op uit trok. Naast natuurlijk aan zijn familie, heeft hij veel tijd besteed aan zijn liefde voor het kappersvak, carnaval en de SVDU.

  Was het op een Algemene Ledenvergadering druk dan was er meestal wat aan de hand. Of het bestuur trad volledig af of er was op financieel gebied iets gaande. Zo ook in 1974, het voltallige bestuur trad af en Herman was één van de mensen die op stond om als bestuurslid de kar te gaan trekken. Herman is 20 jaar bestuurslid geweest van de SVDU.

  De clubavonden (1 keer in de 14 dagen)  zijn nu niet meer van deze tijd en werden toen  op verschillende locaties gehouden. Het Haagsche koffiehuis, Huize St Jan en Huize Olympia op de Amsterdamse straatweg. Herman was altijd van de partij. Ook toen de SVDU een eigen home ging realiseren. Herman was in die tijd voorzitter van de commissie ontspanning en verzorgde geweldige kerstavonden in de Kromhoutkazerne en in de Diligance in Maarssen. Ook was hij voorzitter van de jubileumcommissie bij het 50 jarig jubileum dat toen gevierd werd in het Jaarbeurs Congres Centrum in Utrecht. Herman zijn leidinggeven viel op en in 1980 werd hij voorzitter van de SVDU. Dit heeft Herman 5 jaar gedaan. Vanwege zijn verdiensten voor de SVDU werd hij in 1991 benoemd tot erelid. Herman heeft de zilveren speld voor 25 jaar en de gouden speld voor 50 jaar lid van de SVDU gekregen.
  Vanwege zijn verdiensten bij de SVDU, de carnavalsvereniging, 60 jaar kappersvak en zijn tomeloze inzet op maatschappelijk, kerkelijk en sportief terrein, is Herman door koningin Beatrix benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

  “De Natte Hap”
  Waarom het bestuur van toen deze naam kreeg, dat laat zich raden. Feit was dat het er altijd gezellig aan toe ging en dat ze tot en met 2008 liefst 25 jaar lang, jaarlijks een weekend met elkaar op stap gingen! Op de boot naar Enkhuizen, vastzitten met paard en wagen op Terschelling, in Breda tot midden in de nacht moppen zitten te vertellen op de gang… Te veel om op te noemen. Buiten dat jaarlijkse uitstapje werd er natuurlijk ook wekelijks een drankje en een hapje op de club gedaan. Gezellig groepje hoor!

  Herman verdwaald
  Jaarlijks vertrekt een bus vol SVDU’ers in december naar onze oosterburen om daar de Kerstmarkt en een Bundesligawedstrijd te bezoeken. Natuurlijk was Herman hier ook altijd van de partij. Memorabel was een bezoek in 2015 aan de Kerstmarkt in Essen. Op het afgesproken tijdstip om naar de wedstrijd in Gelsenkirchen te vertrekken, was iedereen op tijd, op 1 persoon na, Herman. Na telefonisch contact bleek Herman verdwaald te zijn, hij had geen idee waar hij precies was. De tijd begon te dringen, maar natuurlijk konden we Herman niet alleen in Essen achterlaten… Na een tocht met de bus door het centrum en veel telefonisch overleg met Herman vonden we hem uiteindelijk terug. Met het schaamrood bij Herman op de kaken gingen we met gierende banden op weg naar de wedstrijd. Gelukkig waren we daar op tijd voor de wedstrijd aanwezig. Herman zou Herman niet zijn om daar nog een keer op terug te komen. In 2016 kwam hij bij ons volgende Bundesligatripje de bus in met om zijn nek, jawel, een halsband en riem! Zo konden we hem vandaag niet kwijtraken. Hilariteit alom. Een lach, grap en grol en de nodige zelfspot, dat was Herman.

  Tot het laatst was Herman een trouwe gast op de donderdagavond en bij het kaarten. Vanwege het coronavirus moest ook het paviljoen dicht en is eindelijk na ruim 1 jaar weer open. Voor velen en ook voor Herman werden de gezellige contacten gemist. Helaas zullen we er Herman niet meer in levenden lijve kunnen ontmoeten.

  Wij verliezen in Herman een betrokken SVDU’er en bovenal een geweldig mens. Herman bedankt voor alles wat je voor je club betekend hebt!

  Namens alle SVDU’ers wensen wij zijn familie en nabestaanden heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

  Bestuur SVDU

   

  Rouwkaart
  De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De Eucharistieviering is op woensdag 30 juni om 10.30 uur live te volgen. De rouwadvertentie en informatie over de Eucharistieviering vind je hier.

  Aanvullende berichten over Herman
  - Nieuws030 postte op haar website een boeiend artikel over het leven van Herman. Deze vind je hier.
  - Hans van Echtelt van de Utrechtse sportkrant had op 29 maart jl. - in de week van ons 95 jarige jubileum - een gesprek met Herman. Deze vind je hier.