• Column | Who the fuck is Alex Bos?

    Er is natuurlijk maar één voetbalprogramma dat een passie heeft voor scheidsrechters hè: Veronica Inside. Nou heb ik normaliter een hekel aan passie. Passie is best een vies woord. Normale mensen (dus: mensen die geen scheidsrechter zijn) hebben geen passie, die houden gewoon veel van iets. Maar bij de mannen van VI mag er wel iets minder passie in. Je vraagt je soms zelfs af waar de liefde van de mannen ligt. Niet bij voetbal in ieder geval, althans niet zichtbaar. Ja, echt niemand daar hoor, ook niet het olijke duo zeiksnor & mani-depri. Wat op zich niet erg is; ware het niet dat ik scheidsrechter ben.

    Door VI bekruipt mij soms het gevoel dat ik een kut-keuze heb gemaakt, met dat fluiten van mij. Elke lust tot het kijken van een wedstrijd vergaat je in ieder geval. Alle voetballers zijn over het paard getilde, verwende, overbetaalde luiwammesen en alle scheidsrechters megalomane, incompetente charlatans. Een beetje zoals op politici schelden, ja, nu je het zegt, daar doet het mij inderdaad aan denken. Jezelf verheffen door de mensen boven je neer te halen. Poepen in de hoge hoed van de minister-president.

    En dan kan je bij politici nog spreken van algemeen belang – gezag dient zijn plek te kennen. Maar de enige reden echter om zure poep te gooien naar scheidsrechters, toch niet de belangrijkste mensen op aarde, is dat ze boven het maaiveld uitsteken; hoger dan de over het paard getilde, verwende, tevens overbetaalde luiwammesen in de studio. Noem me gezagsgetrouw, maar ik denk toch echt dat Alex Bos meer weet van fluiten dan poepsnor en prozac. Net als dat Bas (ik hoef geen achternaam te noemen) z’n mond beter kan houden over het voetbalspel van Ajax (hoezo ‘luie linksbuiten? Bemoei je met je eigen zaken, Bas). Zou het jaloezie zijn, die betweterij? Ach, dat zal wel niet.

    De enige die niet meedoet aan de hele show is Alex Bos zelf. Alex, overigens geen familie van Wouter Bos schijnt, hoeft volgens de mannen  ‘zich nooit  meer te vertonen in dat VAR-hok’ omdat hij een situatie niet helemaal goed op waarde heeft geschat. En omdat zelfs Reinold mee gaat in deze zure poep, wordt hij eigenlijk gewoon in de steek gelaten. Gelukkig is Alex netjes opgevoed en doet hij niet mee aan het schelden. Hij doet zijn ding, maar het zal hem verder allemaal een worst wezen. En dat is zó bijzonder in de voetbalwereld, dat het ook vragen oproept. Zoals: wat voor vrouw of man zou hij hebben? Hoe is hij in bed? Waar ligt zijn hoop, en waar zijn verdriet? Vragen die ik niet weet, maar ook beter niet kan stellen aan de mannen van Veronica Inside.

    Kardinaal Martini