• Column | "Kolonel Quarantini"

     

    De wereld is tot stilstand gekomen. We missen ons voetbal, het wordt bijna een cliché. Hadden wij als scheidsrechters ons ooit kunnen voorstellen het gescheld te missen, de diskwalificaties vanaf de zijkant? Natuurlijk niet. Maar nu blijkt het positieve toch de boventoon te voeren. Het menselijke contact bijvoorbeeld. En de huidhonger naar onze geliefde trainingsmaatjes. Mijn theorie (en natuurlijk heb ik een theorie) is dat voetbal iets dierlijks in ons naar boven haalt en we juist in deze tijden van onzekerheid op zoek zijn naar deze paradoxale baken van rust, dat voetbal ook is.

    En dat voelt ook wel weer als een evolutie. In de zin van: je begrijpt nu eindelijk welke waarde voetbal in het leven heeft. Dat het meer is dan een bijzaak. En dat is best een beetje gek. Nu heeft de evolutie wel gekkere dingen opgeleverd. Mannentepels, bijvoorbeeld. Of vrouwenvoetbal. Dat zijn bijeffecten van op zich nuttige attributen, respectievelijk vrouwentepels en mannenvoetbal. Die hunkering naar ons voetbal komt doordat ons reptielenbrein blijkbaar denkt: ‘Ik kan mij niet meer verleiden tot vriendschappelijk, onnodig alcoholgebruik en mag óók geen seksmaatje hebben van het RIVM. Dit kan alleen maar betekenen dat er een einde der tijden aan zit te komen’. En wat is er dan een beter instinct om terug te vallen op dat baken, het veilige voetbal? Wie weet komt er een Apocalyps, instincten moet je ook weer niet wegwuiven. Maar dan hebben we in ieder geval maar mooi VFL Bochum – Heidenheim nog meegepakt op Fox Sports.

    Enfin: deze pandemie is niet de eerste en zeker niet de ergste. Ik denk dat vroeger, bij dodelijkere epidemieën, de evolutie van degenen die van zichzelf liever afstand houden tot andere moet hebben bevoordeeld. Die zouden dan talrijker moeten zijn dan sociale mensen. Afstand houden lijkt tegennatuurlijk, maar de voordelen van het vermogen om anderen te ontlopen zijn niet te weerleggen: minder ziekten en minder bejaarden die tegen Edwin van de Graaf oprijden. Er zijn echter ongewenste effecten: bij mannen is dat huidhonger, bij vrouwen een interesse in voetbal. Dat heeft weer een nadelig effect op de voortplanting, en dat heft het positieve effect weer op.

    Dat we nu weer live-voetbal hebben in onze huiskamers, is een mijlpaal in de donkere tunnel. De Kohlenpot-derby voelt anders dan normaal, maar is nog steeds net zo rustgevend als eerst. En de rest van de emoties, het gemis, poog ik weg te drinken met bier. En Quarantini’s. Er zit héél veel energie in Quarantini’s, vertelt de weegschaal mij de laatste tijd.